Ambassade en Consulaten van België in de Verenigde Staten
Home Consulaire diensten Diensten voor Belgen in nood

Diensten voor Belgen in nood

Gelieve deze link te raadplegen voor algemene informatie omtrent Belgische of Europese consulaire bijstand. U kan alsook onze consulaire brochure met algemene informatie hier vinden: Consulaire publicaties.

Ons advies over reizen en veiligheid in de V.S. vind u hier: Veiligheid in de VS. Belgen in nood kunnen het noodnummer van de bevoegde post contacteren, buiten de openingsuren van de post. Gelieve de juiste consulaire post te contacteren, met bevoegdheid over uw verblijfplaats. 

Noodnummers buiten de openingsuren (enkel voor Belgische onderdanen in nood):

  • Ambassade te Washington: +1 202 352 64 28 
  • Consulaat-generaal te Los Angeles: +1 213 247 93 05 
  • Consulaat-generaal te New York: +1 917 597 34 10
  • Consulaat-generaal te Atlanta: +1 404 271 96 69

Verlies of diefstal van paspoort

Gelieve hier te lezen wat u meteen moet doen: Verlies of diefstal van een paspoort

Spoedprocedure voor Belgen die in de VSA verblijven

Indien u dringend moet reizen, kunt u een voorlopig paspoort krijgen. Dit is geldig voor een maand of voor een jaar, afhankelijk van uw situatie. 

Vereiste documenten: 

  1. Het aanvraagformulier 
  2. Twee recente pasfoto’s
  3. Genotariseerde kopie van uw groene kaart of uw Amerikaans visum
  4. Betaling: gelieve hier onze prijslijst te vinden. De betaling kan via gecertificeerde check of postwissel (money order), uitgeschreven aan "Consulate General of Belgium" of "Embassy of Belgium". Tijdens uw afspraak kan ook met een kredietkaart worden betaald. In Washington kan met een kredietkaartkredietkaart worden betaald van op afstand, door het "Credit Card Authorization Form" in te vullen.

Het voorlopig paspoort is niet geldig voor reizen naar Japan en sommige andere landen. Het voorlopig paspoort is ook niet elektronisch leesbaar en laat u niet toe om zonder Amerikaans visum of een "resident alien card" terug naar de Verenigde Staten te komen. Voor meer informatie kunt u de website van de Ambassade van de VS in Brussel raadplegen.

Andere gevallen van nood: zie hier.